Struikelstenen in Oud-Zuid

Loopt u mee?

Over ruim 4 weken, om precies te zijn op 30 oktober, zullen er in Oud-Zuid struikelstenen* worden gelegd. Het zijn 33 stenen voor Joodse slachtoffers en 3 voor verzetsmensen, allemaal omgebracht door het naziregime in de Tweede Wereldoorlog. Zie hier het verslag van de eerder gehouden lezing hierover door Martin Hiemink.

Aan de legging gaat een bijeenkomst vooraf voor de nabestaanden en genodigden in de Zuiderkerk. Rond 14:30 uur worden de eerste stenen gelegd in het trottoir voor het adres Beilerstraat 13.

 

 

Oud ZUid 4 kopie

 

Nabestaanden en direct betrokkenen lezen een In Memoriam over het slachtoffer en leerlingen van het Dr. Nassau College/locatie Quintus hebben een bijzondere rol bij het onthullen van deze struikelstenen. De steenlegging wordt rond 17:00 uur beëindigd aan de Zuidersingel.

 

De gemeente legt de stenen in de week vóór 30 oktober in het trottoir en bedekt deze vervolgens met een laagje zand. Alle huidige bewoners van de panden zijn persoonlijk geïnformeerd en sommigen van hen hebben de stenen voor hun huis geadopteerd. De looproute langs de 15 adressen ziet u op het kaartje.

Wilt u informatie over de slachtoffers, kijk dan op de website van de Stichting Struikelstenen-Assen: www.struikelstenen-assen.nl onder Slachtoffers. Ook kunt u hier de laatste nieuwsbrief downloaden, die te vinden is in de rubriek Nieuws. En als u de steenleggingen wilt blijven volgen kunt u zich hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

De ervaring is dat er veel belangstelling van zowel publiek als media is bij de steenlegging. Dat doet de nabestaanden, waarvan sommigen speciaal uit het buitenland komen, erg goed. Ook nu zullen zij zich gesteund voelen door uw aanwezigheid.

Loopt u ook mee? U bent van harte uitgenodigd!

* Een struikelsteen is een vierkant steentje van 10 x 10 cm met een messing plaatje waarin gegevens over het slachtoffer zijn geprint. De stenen worden in de openbare ruimte geplaatst voor het huis waar het slachtoffer het laatst gewoond heeft. De bedenker en maker van de struikelsteen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zie voor meer informatie de website van de stichting.

26 september 2013