Beilerstraat 151

beilerstraat151-1Ons huis aan de Beilerstraat 151, is het rechterdeel van een dubbel herenhuis dat gebouwd is in 1909. De woonblokken met de nummers 145 tot en met 155 zijn ontworpen door de Groninger architect/aannemer P. Belgraven die de huizen in eigen beheer heeft gebouwd. Grootte en indeling van 145, 147, 151, 153 en 155 zijn vrijwel identiek, Nummer 149 heeft een andere indeling en is aanzienlijk groter. Qua bouwstijl gaat het hier, zoals in de monumentenbeschrijving staat om ‘vroeg twintigste eeuwse overgangsarchitectuur met aan de art-nouveau verwante stilistische kenmerken’.
In de detaillering zien we echter ook aan art deco verwante ornamentiek, zoals te zien aan de balkonhekken, het glas-in-lood rond de voordeur, motieven in het stucwerk in de hal en de vormgeving van de binnendeuren.

beilerstraat151-3

Ook de strakke helrode Groninger baksteen van de voorgevel (met gekleurde cementvoegen) verwijst naar een nieuwere tijd. Cachet krijgen de gevels door de verwerking van hardstenen sluitstenen, onderdorpels en aan de voorzijde een natuurstenen plint. Wie de eerste bewoners waren is niet bekend. Ons huis werd tussen 1926 en 1952 werd bewoond door de familie Kortenhorst. Louis A. Kortenhorst was tekenleraar aan de Rijks HBS en in zijn vrije tijd schilderde hij Drentse landschappen, dorps- en stadsgezichten. Sporen van de familie zijn nog te vinden in de muur van het schuurtje waar in het metselwerk (op kinderhoogte) de namen ‘E. Kortenhorst’ en ‘An’ zijn gekerfd. Bij de verbouw van de badkamer kwam vanachter het behang een stukje linnen te voorschijn, waarop fragmenten van een stilleven te zien waren; duidelijk afgekeurd door de schilder en als reparatiedoek voor het behang gebruikt. Een andere vondst was een krant uit de oorlog die uit de kruipruimte te voorschijn kwam. Mevrouw A. Kortenhorst en haar dochter die tijdens de verbouwing toevallig langskwamen vertelden dat er in de oorlog onderduikers in het pand hadden gezeten. Hun schuilplaats bevond zich in een ruimte boven de schuifdeuren. Doordat de gehele tussenwand nadien was verwijderd was deze plek ook verdwenen.

beilerstraat151-2Het linker deel van het complex, nummer 149, is vanaf eind jaren twintig in gebruik geweest als kantoor van Rijkswaterstaat. Na de verhuizing van de familie Kortenhorst in 1952 is nummer 151 ook door het rijk verworven en voor kantoorruimte geschikt gemaakt. Tot 1985 was in dit deel de Rijksverkeersinspectie gehuisvest.
In 1985 werd het gehele complex via domeinen te koop aangeboden. Het linker deel kwam in handen van de familie Althuis die het liet verbouwen tot gezinsinternaat (voor kinderen uit NAM-gezinnen). Het rechterdeel kwam in bezit van  Marjory en Tjalling Visser, wij dus, die vervolgens behoorlijk de mouwen moesten opstropen om er weer een bewoonbaar huis van te maken. Het plan dat wij opstelden ging uit van herstel van de oorspronkelijke structuur met behoud van zoveel mogelijk karakteristieke kenmerken, maar wel met een eigentijdse vormgeving en een bijpassend kleurenschema. Na ongeveer een half jaar ontstond een goed bewoonbaar en sfeervol huis, een huis dat nog steeds door ons wordt gekoesterd.

Geschreven door Tjalling Visser