Bezwaarschrift ‘Beilerstraat autoluw’.

Op 6 mei 2024 heeft de Gemeente Assen een beperkte groep omwonenden van de Beilerstraat geïnformeerd over het autoluw maken van het zuidelijk deel van de Beilerstraat. De late berichtgeving hierover en de gevoerde procesgang is voor ons reden geweest de Gemeente Assen hierover een brief te sturen. Zie ook ons eerdere nieuwsbericht hierover.

Inmiddels is duidelijk geworden dat naast de Vereniging Assen Oud-Zuid ook andere belanghebbenden in de pen zijn geklommen. De Gemeente Assen heeft alle brieven en andere vormen van reacties proberen te vervatten in enkele antwoorden op veelgestelde vragen op haar website over dit onderwerp – zie ook https://www.assen.nl/fietsstraat-beilerstraat

Direct belanghebbenden, a.o. bewoners van de Port-Natalweg, Plataanweg, Zuiderpark, etc. en ook onze vereniging hebben aangedrongen op een gesprek. Dit gesprek heeft op 9 juli jl. plaatsgevonden. Iets eerder heeft de Gemeente Assen het voornemen gepubliceerd om tellingen te verrichten gedurende een korte periode van een geïmproviseerde afsluiting van de Beilerstraat ter hoogte van de Sparrenlaan – zie ook https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-263339.html

In het gesprek van 6 juli is ons duidelijk geworden (kort samengevat):

  • De Gemeente Assen participatie van omwonenden niet nodig vond;
  • De bijeenkomst van 6 juli voor de Gemeente Assen slechts als doel het opnieuw uitleggen van haar plan;
  • Het huidige voorstel door deskundigen binnen de Gemeente Assen is opgesteld en zodoende niet amenderbaar is;
  • Er geen kaders zijn gesteld op grond waarvan de tellingen in september/oktober een go or no-go opleveren;
  • Onder druk de Gemeente Assen bereid is alsnog met omwonenden in overleg te gaan, maar alternatieven eigenlijk niet bespreekbaar zijn.

Deze gang van zaken, de bevindingen van het gesprek van 6 juli jl. en de aangekondigde tellingen zijn voor eerder genoemde belanghebbenden reden geweest om een bezwaarschrift in te dienen. Dit bezwaarschrift gaat in op zowel de totstandkoming en dan met name het gebrek aan participatie én de aangekondigde tellingen.